Jak wybierać piekarniki do zabudowy?

Piekarnik to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni, zwłaszcza w wersji zabudowanej. Na rynku dostępnych jest mnóstwo zróżnicowanych urządzeń, dlatego warto zastanowić się, na co dokładnie zwracać uwagę podczas ich zakupu.

Oczywiście ogromne znaczenie będą miały nasze indywidualne preferencje. Musimy zastanowić się, czy szukamy modeli standardowych czy może zależy nam na rozbudowanych funkcjach dodatkowych lub wręcz sprzęcie inteligentnym. Nie możemy zapomnieć także o podziale piekarników ze względu na sposoby ich zabudowy.

Na jakie rodzaje możemy się zdecydować?

Z reguły mamy dwie opcje do wyboru. Pierwszą z nich jest tradycyjny piekarnik do zabudowy, chowany pod płytą grzewczą. Ten sposób pozwala nam dobrze wkomponować urządzenie w wystrój kuchni lub innego pomieszczenia, w którym znajdzie się zakupiony przez nas piekarnik.

Druga sposób to montaż wertykalny, w ramach którego urządzenie znajduje się w słupku. Jest to rozwiązanie typowe dla stylu nowoczesnego. W takim przypadku piekarnik znajduje się poza płytą grzewczą – pozwala nam to zaoszczędzić miejsce na kolejną szafkę lub blat.

Podział piekarników dostępnych na rynku uwzględnia jednak nie tylko sposób ich montażu, ale również zasilanie. Wymienić możemy bowiem modele gazowe oraz elektryczne. Pierwsze z nich mogą być zasilane zarówno z sieci, jak i z osobnej butli. Warto jednak w tym miejscu podkreślić, że gazowych piekarników do zabudowy jest na rynku bardzo mało.

W ofertach sklepów zdecydowanie przeważają urządzenia elektryczne, które zakupić możemy w wielu różnych wymiarach i konfiguracjach.

Wnętrze piekarnika

Zanim przejdziemy do najważniejszych parametrów technicznych, warto sprawdzić, w jaki sposób zostały wykonane prowadnice piekarnika, którym jesteśmy zainteresowani. Na rynku znaleźć możemy kilka typów:

  • piekarniki z prowadnicami drabinkowymi – standardowe modele, które posiadają kilka stopni, na których umieszczamy blaszkę,
  • piekarniki z prowadnicami teleskopowymi – nieco bardziej zaawansowane. Pozwalają bowiem na wysunięcie prowadnic, dzięki czemu łatwiej możemy przyprawić potrawę lub sprawdzić, czy jest już gotowa,
  • piekarniki z prowadnicami typu cargo – są to urządzenia wyposażone w specjalne wózki, które ułatwiają wysuwanie całej blachy.  

Parametry techniczne piekarników do zabudowy

Przechodzimy do kwestii najważniejszych, na które należy zwrócić uwagę niezależnie od tego, na jaki model się zdecydowaliśmy.

  • Klasa energetyczna – często pomijania podczas dokonywania zakupów. Ma ona jednak ogromne znaczenie, ponieważ informuje nas o tym, ile energii pobiera piekarnik podczas pracy. Urządzenia najbardziej energooszczędne otrzymują klasę A+. Później są klasy A, B i C, czyli najgorsza.
  • Moc przyłączeniowa – musi zostać dopasowana do możliwości zainstalowanego licznika. Należy zsumować moc piekarnika, a także innych urządzeń korzystających z licznika.
  • Wymiary i pojemność – pierwszy parametr jest istotny ze względu na nasze możliwości montażu urządzenia w wybranym pomieszczeniu. Pojemność zależeć będzie od potraw, jakie zamierzamy przyrządzać.
  • Funkcje – jest to bardzo szeroka kategoria, w której znajduje się między innymi sposób nagrzewania. Nowoczesne piekarniki obsługują programy grzania dolnego, górnego, dolnego i górnego, a także przy użyciu termoobiegu, dzięki któremu generowana temperatura jest rozprowadzana równomiernie po całym wnętrzu piekarnika.

Zestaw obsługiwanych funkcji może być (i często jest) dużo szerszy. Wymienić należy między innymi pieczenie parowe, grillowanie, podtrzymywanie ciepła, rozmrażanie, rożen czy tez program boost, gwarantujący szybkie nagrzanie się piekarnika. Niezwykle popularny jest także piekarnik z mikrofalą do zabudowy – może być ona używana osobno. Wybór konkretnego zestawu funkcji zależny jest od naszych indywidualnych preferencji.

Czyszczenie piekarnika do zabudowy

Poza zestawem obsługiwanych funkcji, a także podanymi wyżej parametrami, warto zwrócić uwagę także na to, czy wybrane przez nas urządzenie posiada specjalny system czyszczenia wnętrza. Może być ono realizowane na kilka sposobów.

Pierwsza metoda to pyroliza, a więc wygenerowanie bardzo wysokiej temperatury (nawet kilkaset stopni Celsjusza). Po kilkudziesięciu minutach wszelkie zaschnięte zanieczyszczenia ulegają wypaleniu i zamieniają się w popiół, który wystarczy zebrać wilgotną ścierką. Skuteczne jest również czyszczenie katalityczne, w ramach którego wykorzystywane są tak zwane wkłady katalityczne, najczęściej znajdujące się na ściankach piekarnika. Wchłaniają one zabrudzenia, które podczas włączonego czyszczenia zostają utlenione. Co ważne, wkłady trzeba regularnie myć.

Trzecią wykorzystywaną metodą jest system parowy. Wystarczy na blachę nalać trochę wody, a następnie włączyć czyszczenie. Powstająca pod wpływem wysokiej temperatury para rozmiękcza zanieczyszczenia, które następnie łatwiej jest usunąć.

Ile kosztują piekarniki do zabudowy?

Warto podkreślić, że na rynku znajdują się modele niezwykle zróżnicowane. Zakupić możemy chociażby piekarnik ze zwykłymi pokrętłami, a także z wbudowanym panelem cyfrowym, który pozwala nam dostosować wszystkie parametry pracy urządzenia. Dostępne są także modele inteligentne, którymi można sterować zdalnie (np. przy użyciu smartfona) lub wykorzystać jak książkę kucharską.

Wszystko to sprawia, że przedział cen jest bardzo szeroki. Najtańsze urządzenia zakupimy już za około 650 złotych, natomiast te najdroższe nawet za 7 tysięcy złotych. Niezależnie od dokonanego wyboru, zawsze warto dokładnie sprawdzić wszystkie parametry interesującego nas urządzenia.

 

Materiał zewnętrzny

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl