Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci

Mleko krowie, jaja, orzechy, mięso, zboża i owoce – to produkty najczęściej wywołujące reakcje.

Alergie to nieprawidłowe reakcje układu immunologicznego na kontakt z określonym antygenem (alergenem). Alergie pokarmowe wywołane są więc spożyciem danego produktu, w którego składzie znajdują się substancje uczulające. Ta nadwrażliwość powodowana jest różnymi czynnikami – zarówno genetycznymi, jak i środowiskowymi. Jeżeli alergia występuje u jednego lub obojga rodziców, istnieje duża szansa, że ujawni się ona również u niemowląt i dzieci. Nie bez znaczenia pozostaje wysoki poziom sterylizacji codziennego życia oraz podwyższający się reżim higieniczny. Rodziny są coraz mniej liczne, często zmieniamy dietę, w przypadku choroby nie stronimy też od antybiotykoterapii – w ten sposób tzw. zachodni styl życia zwiększa ryzyko pojawienia się alergii. W XXI wieku liczba uczulonych osób rośnie, szczególnie w państwach wysokorozwiniętych, w tym także w Polsce.

Objawy i alergeny

Alergia pokarmowa u niemowląt i dzieci objawiać może się bardzo różnie. Począwszy od reakcji łagodnych, a na tzw. wstrząsie anafilaktycznym, zagrażającym życiu, skończywszy. Najczęściej pojawiają się objawy ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunki, bóle brzuszka, kolki), reakcje skórne (takie jak pokrzywki, wysypki, zaczerwieniania, obrzęki, świąd), dolegliwości oddechowe (kaszel, katar, świsty czy skrócony oddech), a także problemy z układem sercowo-naczyniowym, prowadzące do zawrotów głowy i omdleń. Warto pamiętać, że alergie pokarmowe zazwyczaj nie ujawniają się tuż po pierwszym kontakcie z danym składnikiem – nadwrażliwość wykształca się zazwyczaj dopiero po jego kilkukrotnym spożyciu.

Najczęstszymi alergenami są zaś mleko krowie i jego przetwory (skaza białkowa u dzieci i niemowląt – przeczytaj więcej), mleko kozie i jego przetwory, jajka, orzechy (szczególnie orzeszki ziemne), mięsa i ryby, zboża, miód, a także owoce (zwłaszcza owoce tropikalne, cytrusy, truskawki, poziomki i banany).

Jak leczyć i zapobiegać alergiom pokarmowym u niemowląt i dzieci?

Leczenie alergii pokarmowych nie jest możliwe. Dotychczas nie opracowano uniwersalnego leku, który pozwoliłby pokonać uczulenie. Stosować można jedynie leki, które łagodzą reakcję alergiczną i ułatwiają zmierzenie się z jej objawami.

Szczególnie więc z tego względu bardzo istotne jest zmniejszanie ryzyka pojawienia się alergii pokarmowej. Profilaktykę zacząć można już w trakcie ciąży – wykluczając z jadłospisu przyszłej matki potencjalnie uczulające składniki. Lekarze wskazują także, że alergie u dzieci i niemowląt pojawiają się częściej, jeżeli kobiety podczas ciąży nie rezygnowały z palenia papierosów.

Pozytywny wpływ na odporność niemowląt ma również karmienie naturalne przez pierwsze półrocze życia. Kolejnym sposobem, który sprawdzi się szczególnie w odniesieniu do nieco starszych dzieci, jest tzw. dieta eliminacyjna – pozbawiona uczulających składników. W tej diecie uwzględnić można także probiotyki, które wzmacniają odporność organizmu i przez to zmniejszają wrażliwość na alergeny.

Materiał zewnętrzny

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl