Lżejsze grillowanie – mistrzowskie przepisy na cukinię, pieczarki i bakłażana z grilla

Szukasz niebanalnych przepisów na potrawy z grilla? Niebawem odwiedzają cię znajomi, którzy nie jedzą mięsa, a chcesz im sprawić przyjemność? Mistrzowskie przepisy na grillowane warzywa są nie tylko proste w przygotowaniu, ale i niezwykle smaczne.

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegan

Grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem i pysznymi, choć tłustymi potrawami. Nie wszyscy jednak mogą je spożywać, inni zaś świadomie eliminują je ze swojej diety m.in. przez kwestie etyczne. Nie oznacza to jednak konieczności całkowitej rezygnacji z jedzenia potraw z grilla! Wystarczy mięso zastąpić odpowiednio przygotowanymi warzywami, aby efekt finalny był zachwycający i równie smaczny. Warzywa nie kończą się na grillowanych ziemniakach, wybór jest o wiele większy.

Osoby, które na co dzień nie ograniczają produktów odzwierzęcych w swojej diecie, nie powinny rezygnować z przygotowywania grillowanych warzyw. Warzywa, które zostały uprzednio upieczone na ruszcie, sprawdzą bowiem nie tylko jako samodzielne danie, ale także jako przystawka lub dodatek do mięs z grilla.

Grillowanie warzyw

Przygotuj warzywa, które idealnie nadają się do pieczenia na grillu:

  • bakłażana (1 sztuka)
  • pieczarki (12 sztuk)
  • cukinię (1 sztuka)

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Cukinię i bakłażana pokrój w plastry o długości ok. 1 cm, posól i pozostaw na 30 minut. Nie ma konieczności solenia pieczarek.

Cukinia i bakłażan:

Wytrzyj plastry cukinii i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Oprósz je Przyprawą ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY i skrop delikatnie oliwą. Cukinię należy grillować przez ok. 10-15 minut.

Pieczarki:

Wykręć trzonek z pieczarek. Obie części oprósz przyprawą. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 10 minut. Jeżeli jednak możesz pozwolić sobie na nieco więcej, pokrój w kostkę ser camembert i włóż w kapelusze pieczarek. Obserwuj pieczące się pieczarki i przerwij grillowanie, gdy ser się rozpuści.

Pamiętaj, że warzywa dają ci niemal nieograniczone pole do popisu w zakresie przypraw. Jeżeli masz ochotę na nieco bardziej orientalne smaki, dopraw cukinię imbirem, ostrą papryką i curry. Smak bakłażana idealnie pasuje do aromatu świeżego czosnku. Ogranicza cię tylko własna fantazja i preferencje smakowe. W przypadku posiłku dla gości warto postawić jednak na klasykę – nie wszyscy lubią eksperymentalne połączenia smaków lub ostre potrawy.

Jak serwować grillowane warzywa?

Bakłażan z grilla idealnie sprawdza się jako dodatek do mięsa lub sałatki – tak samo jak cukinia. Jeżeli jednak nie wiesz, jakie preferencje smakowe mają twoi goście, warto ułożyć grillowane warzywa na talerzyku i ustawić obok dipów. Sos Czosnkowy WINIARY będzie stanowił idealne uzupełnienie cukinii, która charakteryzuje się łagodnym smakiem. Samodzielnie przygotowany sos z jogurtu naturalnego, bazylii i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY sprawdzi się jako dodatek do bakłażana. Pieczarki, które posiadają ser w kapeluszach, nie potrzebują dodatkowej oprawy – ich smak broni się sam.

 

Materiał partnera zewnętrznego

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz