Gołąbek diamentowy - hodowla

Gołąbek diamentowy występuje powszechnie na całym obszarze kontynentu australijskiego. W warunkach naturalnych zamieszkuje zarośla położone przy rzekach oraz zbiornikach wodnych. To właśnie wśród gałęzi drzew oraz krzewów gołąbki diamentowe lokują swoje gniazda. Ptaki te odżywiają się nasionami, młodymi pędami roślinnymi, a także larwami owadów.

Dowiedz się więcej na temat hodowli ptaków ozdobnych w tym gołąbka diamentowego na portalu: 


Gołąbek diamentowy — hodowla

Gołąbek diamentowy nie jest ptakiem płochliwym. Łatwo przyzwyczaja się do opiekunów oraz zastanych warunków hodowlanych. Z uwagi na to, że ptaszki w niewoli uwielbiają przesiadywać w dolnych rejonach klatki, warto na jej dnie usypać grubą warstwę piasku. Jeśli chodzi o wymiary klatki, to w przypadku pary ptaków nie powinna być mniejsza niż 90x50x40 cm. W środku klatki należy umieścić dwie żerdzie różniące się grubością i zapewnić dość przestrzeni by ptaki mogły swobodnie fruwać pomiędzy nimi. Gołąbek diamentowy lubi ciepło. W związku z tym temperatura otoczenia nie powinna być niższa niż 15°C (samiczka w niskiej temperaturze nie będzie w stanie złożyć jaj).

Warto wiedzieć, że gołąbek diamentowy to ptak hodowlany, który wystawiany jest często w konkursach, w których to sędziowie oceniają egzemplarze pod kątem prezencji oraz kondycji.

Gołąbek diamentowy 

Główka, szyja oraz górne rejony piersi gołąbka diamentowego ubarwione są na kolor srebrno-niebieski. Natomiast dolna partia piersi, brzuszek oraz pióra znajdujące się pod ogonem są kremowego, niemal białego koloru. Kuper, jak i grzbiet są brązowo-szare, po bokach zaś, upierzenie gołąbka ma odcień szafirowy. Lotki posiadają ciemne obramowanie zewnętrzne, wewnątrz zaś są czerwono-brązowe z szarymi końcówkami. Sterówki są również szare, z wyjątkiem tych umieszczonych na bokach, które są połowicznie białe. Wokół oczu ptaki te posiadają charakterystyczne pomarańczowo-czerwone obwódki. Króciutkie, silne nóżki są barwy różowej. Gołąbki diamentowe są również posiadaczami stosunkowo cienkich, ale długich dziobów w szarych odcieniach.

wygląd gołabka diamentowego

Gołąbek diamentowy — płeć, wygląd 

Ogólnie rzecz biorąc, samiczki nie różnią się zbytnio od samczyków. Upierzenie samic gołąbka diamentowego jest jednak mniej wyraziste, z większym udziałem brązowych odcieni. Charakterystyczna obwódka wokół oczu, u samców jest nieco szersza niż u samiczek. Co więcej, podczas okresu godowego obwódka przybiera bardziej intensywną, czerwieńszą barwą. Osobniki obu płci są bardzo zbliżonej wielkości: gołąbek diamentowy mierzy około 20 cm razem z ogonem.

Gołąbek diamentowy — żywienie 

Gołąbki diamentowe karmić można gotowymi mieszankami dla kanarków, a także innymi pokarmami, takimi jak ziarna oraz nasiona maku, lnu, konopi, ziarna mozgi kanaryjskiej (kanaru) czy też niektórych gatunków traw. Wartościowym dodatkami do posiłków będą również kasze, na przykład kaszka manna czy kasza kukurydziana. Ptaki ze smakiem zjedzą również niektóre warzywa: marchew, liście szpinaku, pietruszki czy rzeżuchę. Podczas okresu lęgowego gołąbki powinno się karmić miękką karmą jajeczną.

 

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl