Popraw sobie humor jesienią! Poznaj te czekoladowe przepisy

​Czekolada ma w sobie coś niesamowitego! Już mały kawałeczek tabliczki sprawia, że od razu poprawia nam się humor. Nic więc dziwnego, że popularność czekolady wzrasta w sezonie jesienno-zimowym, gdy aura nas nie rozpieszcza. Które przepisy na czekoladowe smakołyki mogą poprawić nasz nastrój?

Pyszne bloki czekoladowe

Choć bloki czekoladowe były w modzie kilkadziesiąt lat temu, ostatnio coraz częściej pojawiają się nawet na wyszukanych przyjęciach. Przygotowuje się je na różne sposoby i z ulubionymi dodatkami, ale wszystkie rodzaje łączy jedno – wyśmienity smak oraz ogromna ilość słodkiej czekolady. Klasyczny blok zawiera w sobie pokruszone maślane herbatniki jednak chętnie dodaje się do niego również inne składniki – bakalie, suszone owoce lub grubo siekane orzechy. Na szczególną uwagę zasługuje blok czekoladowy z kawą, który zawiera w sobie jedne z ulubionych smaków – energetyzującego espresso oraz wyrazistego kakao.

Drobne wypieki z dodatkiem czekolady

Ciastka, muffinki czy leciutkie babeczki to łatwe w przygotowaniu wypieki, które są wprawdzie niewielkich rozmiarów, ale potrafią błyskawicznie poprawić humor. Duża dawka pożywnego kakao znajduje się w muffinach z colą i czekoladą– kawałków puszystego ciasta zachwycającego ciemnym kolorem i delikatną nutką wanilii. Do ciasta warto dodać też aromatyczny Cukier wanilinowy WINIARY. Żaden wielbiciel czekolady nie przejdzie obojętnie obok kruchych ciasteczek z gotowanym żółtkiem, które zachwycają złocistą barwą ciasta oraz dużą ilością kawałków czekolady deserowej. A do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilkadziesiąt minut.

Brownie – ciasto amerykańskie

Kuchnia amerykańska słynie z aromatycznego ciasta jabłkowego oraz eleganckiego brownie, dosłownie ociekającego rozpływającą się w ustach czekoladą.  Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego intensywnie brązowego koloru, a przygotowuje się je z dużej ilości gorzkiej czekolady, masła, jajek, cukru i odrobiny mąki. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom brownie jest wilgotny, miękki, lekko gorzki i niezwykle aromatyczny. Dodatkowo ciasto po ostudzeniu najczęściej dekoruje się dużą ilością pysznej polewy – oczywiście czekoladowej. Po prostu pycha!

Kremowy mus na deser

Z ulubionej czekolady w krótkim czasie można przyrządzić fantastyczne przekąski idealne na leniwe niedzielne popołudnie. Deser waniliowo-czekoladowy „Zebra"  prezentuje się wykwintnie, a wcale nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy przygotować dwa rodzaje budyniu na mleku, a kiedy wystygną, warstwowo poprzekładać je do wysokich szklanek. Pomiędzy warstwy deseru można wlać odrobinę roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, albo udekorować wiórkami wierzch przekąski. Każdy, kto kocha słodkości, na pewno zachwyci się puszystym musem czekoladowym, ukrytym pod warstwą soczystych truskawek i słodkich wiórków z białej i gorzkiej czekolady. Doskonałym dodatkiem jest także domowej roboty bita śmietana oraz chrupiące rurki waflowe lub kawałki zwykłego andruta.

Czekolada w płynie

Gorąca czekolada do picia ma niesamowite właściwości – już po kilku łykach czujemy się zazwyczaj bardziej zrelaksowani i szczęśliwsi. Jednak kubek słodkiego i gęstego napoju warto wypić nie tylko dla poprawy humoru, lecz także by szybciej się rozgrzać po dłuższym pobycie na zimowym powietrzu. Z rozpuszczonej tabliczki czekolady w kilka chwil możemy przygotować słodkie fondue, które mile zaskoczy zarówno przyjaciół, jak i domowników. W płynnym przysmaku można zanurzać mrożone i świeże owoce, zwłaszcza kawałki bananów, mandarynki, truskawki, jabłka i pachnące lasem maliny.

Artykuł sponsorowany

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz