Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Sylwester za pasem, a zaraz po nim rozpocznie się karnawałowe szaleństwo: czas balów, zabaw i przyjęć oraz ukochany przez nas sezon na pączki, faworki, , serowe oponki, churrosy i inne wspaniałe karnawałowe słodkości. Podczas karnawału tańczymy, bawimy się i jemy do syta, ma być wesoło, słodko i… tłusto!
Czy wiesz już, jakie ciasta karnawałowe zagoszczą na Twoim stole?
W serwisi Wszystkiego Słodkiego przygotowaliśmy kilka propozycji sprawdzonych przepisów na karnawał, aby ułatwić Ci zaplanowanie słodkiej zimowej rozpusty.
Przyjmuje się, że karnawał rozpoczyna się w dniu Trzech Króli, czyli 6 stycznia, a kończy w Ostatki, czyli we wtorek poprzedzający Środą Popielcową, która to z kolei wyznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Święta Wielkanocy.
Tradycja obchodzenia karnawału sięga aż do starożytnego Rzymu, a sama nazwa pochodzi od włoskiego słowa carnevale i oznacza pożegnanie mięsnych potraw przed rozpoczynającym się wielkim postem.
W Polsce okres karnawałowy nazywano zapustami lub mięsopustem i był to czas hucznych biesiad, a zwłaszcza jego ostatnie dni, zaczynające się w Tłusty Czwartek.
Karnawał i Tłusty Czwartek kojarzą nam się przede wszystkim z pączkami, wszak pączek to przecież niekwestionowany król polskiego karnawału!
Najlepsze pączki to te klasyczne przygotowane samodzielnie, nadziane domową marmoladą i udekorowane cytrynowym lukrem lub posypane cukrem pudrem. Ich przygotowanie wcale nie jest aż tak czasochłonne i trudne, jak mogłoby się wydawać. Podstawą jest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto drożdżowe, z którego wycinamy krążki, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu. Aby pączki nie wchłaniały tłuszczu podczas smażenia, do ciasta dodajemy mocny alkohol. Gdy pączki nieco przestygną, nadziewamy je konfiturą; najlepsza to oczywiście ta z dzikiej róży.
Ciekawą odmianą tradycyjnych pączków są pączki piwne z powidłami śliwkowymi. Wykonanie jest bardzo proste, w tym przepisie zamiast mleka używamy jasnego piwa. Dla osób unikających glutenu i cukru polecamy przepis na bezglutenowe mini pączki serowe z ksylitolem, które robi się błyskawicznie.
Wariacji i przepisów na pączki jest niezliczona ilość: pączki z bitą śmietaną, z budyniem i owocowym lukrem, z kremem mleczno-karmelowym, z adwokatem, pączki hiszpańskie, a nawet wegańskie pączki pieczone.
Zaraz po pączkach, drugie miejsce w rankingu karnawałowych łakoci zajmują faworki, bez których trudno sobie wyobrazić karnawałowy czas. Faworki (inaczej chrusty) to delikatne kruche ciasteczka, wykonane z cienko rozwałkowanego ciasta o dużej zawartości żółtek i - w wersji tradycyjnej - smażone na smalcu. Sekretem doskonałych rozpływających się w ustach faworków jest właściwe wyrobienie i napowietrzenie ciasta. Bardzo ważne jest również dodanie do ciasta mocnego alkoholu, najlepiej spirytusu, który sprawi, że ciastka podczas smażenia nie będą nasiąkać tłuszczem.
Jednak karnawał to nie tylko pączki i faworki. Na przyjęciach karnawałowych ostatnimi czasy furorę robią również churrosy, czyli tradycyjne hiszpańskie podłużne ciasteczka, wykonane z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. W Hiszpanii najczęściej podawane są na śniadanie, w towarzystwie gorącej czekolady lub sosu czekoladowego. Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.
Wilgotne, ciężkie, nasączone ponczem, przekładane puchatym kremem, z czekoladą, masą serową, bakaliami, makiem – oto idealne wypieki na czas słodkiej rozpusty. Makowce i serniki to ulubione ciasta Polaków, bez których trudno wyobrazić sobie domówki w karnawale.
Makowiec japoński to przepyszne świąteczno-karnawałowe ciasto, którego cechą charakterystyczną jest dodatek startych jabłek, dzięki którym wypiek nabiera przyjemnej wilgotności. Z polewą czekoladową i orzechową posypką smakuje wprost niebiańsko!
Mak to symbol płodności i pomyślności; niech zatem zagości na naszych stołach, by przynieść dostatek i szczęście w Nowym Roku.
Więcej karnawałowych przepisów znajdziesz na Wszystkiego Słodkiego na: https://wszystkiegoslodkiego.pl/okazje/karnawal.
Artykuł sponsorowany
samaprzyjemnosc.pl