Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Ciasto kojarzy Ci się z kalorycznym, niekiedy nawet ciężkostrawnym wypiekiem? To błąd. Kiedyś ciasta rzeczywiście wymagały żmudnego przygotowywania i pieczenia. Dziś z kolei na topie są lekkie ciasta, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie tracą nic ze swoich walorów smakowych, oferują natomiast mnóstwo składników odżywczych i bardzo niewiele kalorii. I nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni! Oto najciekawsze przepisy na ciasta pyszne i pożywne.
Jagielnik o smaku Rafaello to prawdziwy hit. Bez pieczenia, bez cukru, zdrowy i niskokaloryczny. Z pewnością znajdzie się wysoko w rywalizacji najciekawsze przepisy na ciasta. Oto potrzebne składniki: - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka roślinnego - szklanka wody - 200 g wiórków kokosowych - 10 łyżek ksylitolu Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej. Przed gotowaniem należy przepłukać ją na sitku gorącą wodą. Potem gotuje się ją z dwiema szklankami mleka i szklanką wody. Potem należy dodać wiórki i pozostałą szklankę mleka oraz ksylitol i gotować znów przez 10 minut. Ugotowaną kaszę należy zblenderować i wyłożyć do tortownicy, po czym ciasto należy odstawić do lodówki w celu stężenia. Gotowe! Kolejną propozycja ciasta bez pieczenia jest tofurnik czy ptasie mleczko, przyrządzone z mleka skondensowanego i galaretek w płynie. Znacznie więcej ciekawych przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziesz na delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/bez-pieczenia/.
Sernik to ciasto bazujące na twarogu, zachwycające kremową konsystencją oraz delikatnym, śmietankowym smakiem. Jednak dziś coraz popularniejsze są różne warianty sernika, często mające na celu nadanie mu lekkości i obniżenie jego kaloryczności. Dużym powodzeniem cieszą się ponadto przepisy na ciasta sernikowe bez pieczenia. Można zatem przyrządzić sernik na zimno na bazie serka homo i żelatyny czy galaretek, a także spodu z pokruszonych herbatników. Smak sernika podkręcić można dodatkiem wiórków czekoladowych czy kokosowych, roztopionej białej czekolady, owoców - wybór jest naprawdę ogromny, a wrażenia smakowe - niezapomniane.
Ciasto drożdżowe to smak naszego dzieciństwa. Niekiedy jednak do upieczenia tego typu ciasta zraża konieczność wyrobienia zaczynu drożdżowego. Tak jak w przypadku wielu innych przepisów na ciasta, także receptura ciasta drożdżowego może być fajnie zmodyfikowana. Możliwe jest upieczenie ciasta drożdżowego bez wyrabiania. Jak to możliwe? Po prostu układasz składniki warstwowo i w odpowiedniej kolejności w misce, po czym zostawiasz w ciepłym miejscu na trzy godziny. Tuż przed pieczeniem delikatnie mieszasz składniki i przekładasz masę na blachę. I już niedługo, bez żadnego nakładu pracy, możesz cieszyć się smakiem puszystego ciasta drożdżowego.
Ciasta z warzywami? No pewnie. Możesz mile zaskoczyć się ich smakiem, gdyż w ogóle nie czuć w nich niekiedy dodatku warzyw. To świetna propozycja na deser dla dzieci, a także dla osób będących na diecie. Jakie są najciekawsze propozycje? Ciasto marchewkowe, z fasoli, z dodatkiem dyni a nawet... buraka. Inne propozycje to dodatek cukinii czy batata. Takim ciastem zajadać możesz się bez obaw.
Materiał zewnętrzny
samaprzyjemnosc.pl