Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Badania rynkowe wskazują, że coraz większy odsetek Polaków zmaga się z problemami spowodowanymi przez gluten – celiakią lub alergią na gluten. Obie te choroby wymagają wyeliminowania glutenu z codziennej diety, co okazuje się niełatwe. Ta niepozorna substancja zdaje się bowiem występować niemal w każdym produkcie, który zwykliśmy spożywać na co dzień. I o ile pieczywo czy produkty pochodzenia zbożowego wydają się naturalnie podejrzane, o tyle inne produkty mogą się okazać zdradliwe. Gotowanie na diecie bezglutenowej nie jest proste. Można je sobie jednak znacznie ułatwić, sięgając po bezglutenowe sosy Pudliszki, które wystarczy podgrzać, by były gotowe do spożycia. Co warto o nich wiedzieć?
Wiele osób zaczęło się już pewnie zastanawiać – ale jak to? Przecież sosy Pudliszki zostały stworzone przede wszystkim jako sosy do makaronu, a większość makaronów zawiera gluten. To prawda – podstawowym zastosowaniem większości sosów marki Pudliszki jest sporządzanie szybkich dań na bazie makaronu. Warto tu jednak podkreślić, po pierwsze, że dostępność makaronu bezglutenowego na polskim rynku jest coraz lepsza. Co więcej – nie jest on zazwyczaj drogi, dzięki czemu także bezglutenowcy mogą cieszyć się smakiem dań z makaronem w roli głównej. Po drugie, kilka sosów od Pudliszek zostało stworzonych od podstaw jako sosy do ryżu.
Jeśli chodzi o skład samych sosów, są one w 100% bezglutenowe i przystosowane do specyficznych potrzeb osób cierpiących na celiakię lub alergię na gluten. Tworzy się je ponadto (jak inne produkty tej marki, np. ketchup czy sok pomidorowy Pudliszki) na bazie naturalnych składników najwyższej jakości. Są więc nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Wszystkie sosy Pudliszek łączy przyjemna, przecierowa konsystencja, w której wyczuwalne są kawałki warzyw. Różnią się one jednak kompozycją smakową i przyprawami. Do wyboru masz w tej chwili następujące sosy:
Każdy z tych sosów możesz wykorzystać według przepisu na opakowaniu, po prostu podgrzewając go, dodając do makaronu lub ryżu i przygotowując superszybkie danie na obiad czy kolację. Czasem warto jednak pokusić się o kulinarne eksperymenty z wykorzystaniem sosów Pudliszki – sos po bolońsku możesz np. wykorzystać do przygotowania bezglutenowej lazanii.
Smacznego!
samaprzyjemnosc.pl