Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Przepisy na ciasta są niezbędne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami. Istnieje kilka niezawodnych przepisów, które zawsze się sprawdzają. Ciasta jogurtowe są niewiarygodnie lekkie, kruche i łatwe w wykonaniu. Można do nich dodać owoce, przełożyć masą lub udekorować bitą śmietaną. Poniżej przedstawiamy dwa niezawodne i proste przepisy na ciasta z wykorzystaniem jogurtu naturalnego. Więcej takich przepisów znajdziesz na: przepisy na ciasta jogurtowe na Delektujemy.pl.
Niezbędny będzie pojemnik po jogurcie (będzie służył, jako miarka). Przygotuj następujące składniki: - pełny pojemnik jogurtu naturalnego (200 g), - połowa pojemnika po jogurcie oleju, - dwa pojemniki po jogurcie cukru, - trzy pojemniki po jogurcie mąki, - cztery jaja, - połowa łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo będziesz potrzebować skórkę z pomarańczy, aromat cytrynowy albo waniliowy (według uznania). Wyżej wymienione składniki należy około dwóch godzin przed przygotowaniem wyjąć z chłodnego miejsca i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, przystępujemy do wykonania ciasta. Jajka należy ubić trzepaczką lub widelcem w głębokim pojemniku. Stopniowo dodajemy jogurt naturalny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (pamiętaj o wcześniejszym przesianiu), cukier, skórkę pomarańczową oraz aromat. Na końcu wlewamy powoli olej. Całość mieszamy do momentu powstania pulchnej masy. Następnie, wlewamy do wysmarowanej wcześniej tłuszczem formy o średnicy 24 cm. Pieczemy przez około pięćdziesiąt minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie, sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Nakłuwamy go, a jeśli nie będzie się lepiło to znaczy, że jest już gotowe. Wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu ostygnąć. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Przygotuj następujące składniki: - jeden mały pojemnik jogurtu naturalnego (200 g), - trzy pojemniki po jogurcie mąki, - półtora łyżeczki proszku do pieczenia, - dwa pojemniki po jogurcie cukru, - jedna łyżka cukru waniliowego, - trzy jaja, - jeden pojemnik po jogurcie oleju roślinnego. Po przygotowaniu i przetrzymaniu wyżej wymienionych produktów w temperaturze pokojowej przystępujemy do wykonania. Do jednego naczynia przekładamy jogurt naturalny. Pojemnik po nim należy umyć - będzie służył do mierzenia pozostałych produktów. W drugim naczyniu należy przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy i dokładnie wszystko wymieszać. Do pierwszego naczynia z jogurtem naturalnym dodajemy stopniowo jaja oraz olej i delikatnie mieszamy. Następnie, przelewamy otrzymaną masę do drugiego naczynia z mąką. Całość należy delikatnie i powoli mieszać, aż do uzyskania puszystej i jednolitej masy. Po zakończeniu, należy przełożyć ciasto do natłuszczonej wcześniej formy o średnicy około 24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około trzydzieści pięć minut. Po tym czasie, sprawdzamy wykałaczką lub drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Nakłuwamy go, a jeśli nie będzie się lepiło to znaczy, że jest już gotowe. Wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu ostygnąć. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Materiał zewnętrzny
samaprzyjemnosc.pl