Jak gotować ziemniaki różnych odmian?

Najbardziej popularne warzywo ma wiele odmian - ponad 4000. Ogólnie rzecz biorąc, w naszym kraju nie brakuje ziemniaków (choć ceny rosną jak na drożdżach), a wszechstronność tego warzywa korzeniowego pozwala na przygotowanie z niego absolutnie każdej potrawy. Wiele osób słyszało jednak, że niektóre odmiany ziemniaków są lepsze do gotowania, inne do pieczenia - ale to w teorii. Jednak w praktyce nie każdy sprzedawca potrafi wyjaśnić różnicę między "tymi czerwonymi" a "tymi białymi". Więc, będziemy musieli dowiedzieć się tego na własną rękę. Sprawdź promocje na ziemniaki w tesco gazetka.

W przeważającej części każda uprawa korzeni ziemniaka składa się z wody i skrobi, a główna różnica między tymi dwoma odmianami polega na ich stosunku. Ogólnie rzecz biorąc, ziemniaki mają zawartość skrobi od 10 do 25 procent i można je podzielić na trzy główne odmiany:

Wysokoskrobiowe ziemniaki

Większa ilość skrobi oznacza automatycznie mniejszą wilgotność i najlepiej nadaje się do frytowania, smażenia, pieczenia i miażdżenia. A jeśli zdecydujesz się ugotować takie ziemniaki, chętnie wchłoną wodę, a potem się rozpadną. Ta właściwość jest bardzo pożyteczna jeżeli ty używasz ziemniaki dla zagęszczania polewki - ale w ogólności dla polewek, gotowania, gulaszu i sałatek ja jest lepszy wybierać inne odmiany.

Jak rozpoznać różnicę?

Najczęściej podłużne bulwy o grubej białej do brązowej skórce i suchym, kruchym miąższu.

Co gotować?

  • Vichyssoise (zimna zupa ziemniaczana)
  • Ziemniaki smażone z grzybami i bez grzybów
  • Zapiekanka ziemniaczana z serem
  • Naleśniki ziemniaczane
  • Draniki lub rösti
  • Kurczak z ziemniakami
  • Tłuczone ziemniaki


Ziemniaki o średniej zawartości skrobi

Uniwersalne warzywo korzeniowe, które nadaje się do prawie każdego celu. Lepiej zachowuje swój kształt po ugotowaniu niż ziemniaki bogate w skrobię, ale równie dobrze nadaje się do smażenia i frytowania

Jak rozpoznać różnicę?

Owalne, złotożółte bulwy, miąższ jest czymś pomiędzy dwoma pozostałymi odmianami.

Co gotować?

  • Frytki
  • Ryba i chipsy
  • Pierogi z ziemniakami i grzybami
  • Ziemniaki na grillu
  • Krokiety ziemniaczane z dorszem
  • Placki ziemniaczane
  • Draniki lub rösti

Ziemniaki o niskiej zawartości skrobi

Te ziemniaki najlepiej zachowują swój kształt, nie rozpadając się po ugotowaniu. Nie powinny być smażone lub pieczone, ale są najlepszą odmianą dla sałatek, zup i gotowania.

Jak rozpoznać różnicę?

Bulwy okrągłe lub podłużne o cienkiej, zazwyczaj czerwonej skórce i "woskowym" miąższu, a także wszelkie młode ziemniaki niezależnie od ich odmiany.

Co gotować?

  • Sałatka Liège
  • Sałatka z młodych ziemniaków
  • Winegret
  • Kanaryjskie gotowane ziemniaki
  • Fińska zupa łososiowa
  • Waterzoi
  • Szurpa z jagnięciną
  • Minestrone i inne zupy.

Solanine

Oprócz wody i skrobi, ziemniaki zawierają wiele innych substancji, z których większość jest użyteczna: witaminy C, K oraz całą masę witamin z grupy B, a także wapń, żelazo, magnez, potas, sód i fosfor - wszystko to w bardzo niskiej zawartości tłuszczu i białka. Ale ziemniaki zawierają również niebezpieczną toksynę - solaninę, która jest obecna we wszystkich roślinach psiankowatych, łącznie z pomidorami (zwłaszcza niedojrzałymi) i bakłażanami. W przypadku ziemniaków, zawartość solaniny jest szczególnie wysoka w sadzonkach i w tych częściach bulwy, które zmieniły kolor na zielony po leżeniu w świetle, więc lepiej jest obciąć je obie.

Na zakończenie chciałbym dodać, że cała ta wiedza byłaby dla nas całkowicie zbędna, gdyby sprzedawcy warzyw byli w stanie udzielić kompetentnych porad na temat tej czy innej odmiany - ale często nawet nie znają ich nazw. Główną winą za to są państwo i ja - konsumenci, którzy wcale nie są zainteresowani tym, na co są traktowani. Niemniej jednak wierzę w nasz kraj i że w najbliższej przyszłości sytuacja ta zmieni się na lepsze.

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz