Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Najbardziej popularne warzywo ma wiele odmian - ponad 4000. Ogólnie rzecz biorąc, w naszym kraju nie brakuje ziemniaków (choć ceny rosną jak na drożdżach), a wszechstronność tego warzywa korzeniowego pozwala na przygotowanie z niego absolutnie każdej potrawy. Wiele osób słyszało jednak, że niektóre odmiany ziemniaków są lepsze do gotowania, inne do pieczenia - ale to w teorii. Jednak w praktyce nie każdy sprzedawca potrafi wyjaśnić różnicę między "tymi czerwonymi" a "tymi białymi". Więc, będziemy musieli dowiedzieć się tego na własną rękę. Sprawdź promocje na ziemniaki w tesco gazetka.
W przeważającej części każda uprawa korzeni ziemniaka składa się z wody i skrobi, a główna różnica między tymi dwoma odmianami polega na ich stosunku. Ogólnie rzecz biorąc, ziemniaki mają zawartość skrobi od 10 do 25 procent i można je podzielić na trzy główne odmiany:
Większa ilość skrobi oznacza automatycznie mniejszą wilgotność i najlepiej nadaje się do frytowania, smażenia, pieczenia i miażdżenia. A jeśli zdecydujesz się ugotować takie ziemniaki, chętnie wchłoną wodę, a potem się rozpadną. Ta właściwość jest bardzo pożyteczna jeżeli ty używasz ziemniaki dla zagęszczania polewki - ale w ogólności dla polewek, gotowania, gulaszu i sałatek ja jest lepszy wybierać inne odmiany.
Jak rozpoznać różnicę?
Najczęściej podłużne bulwy o grubej białej do brązowej skórce i suchym, kruchym miąższu.
Co gotować?
Uniwersalne warzywo korzeniowe, które nadaje się do prawie każdego celu. Lepiej zachowuje swój kształt po ugotowaniu niż ziemniaki bogate w skrobię, ale równie dobrze nadaje się do smażenia i frytowania
Jak rozpoznać różnicę?
Owalne, złotożółte bulwy, miąższ jest czymś pomiędzy dwoma pozostałymi odmianami.
Co gotować?
Te ziemniaki najlepiej zachowują swój kształt, nie rozpadając się po ugotowaniu. Nie powinny być smażone lub pieczone, ale są najlepszą odmianą dla sałatek, zup i gotowania.
Jak rozpoznać różnicę?
Bulwy okrągłe lub podłużne o cienkiej, zazwyczaj czerwonej skórce i "woskowym" miąższu, a także wszelkie młode ziemniaki niezależnie od ich odmiany.
Co gotować?
Oprócz wody i skrobi, ziemniaki zawierają wiele innych substancji, z których większość jest użyteczna: witaminy C, K oraz całą masę witamin z grupy B, a także wapń, żelazo, magnez, potas, sód i fosfor - wszystko to w bardzo niskiej zawartości tłuszczu i białka. Ale ziemniaki zawierają również niebezpieczną toksynę - solaninę, która jest obecna we wszystkich roślinach psiankowatych, łącznie z pomidorami (zwłaszcza niedojrzałymi) i bakłażanami. W przypadku ziemniaków, zawartość solaniny jest szczególnie wysoka w sadzonkach i w tych częściach bulwy, które zmieniły kolor na zielony po leżeniu w świetle, więc lepiej jest obciąć je obie.
Na zakończenie chciałbym dodać, że cała ta wiedza byłaby dla nas całkowicie zbędna, gdyby sprzedawcy warzyw byli w stanie udzielić kompetentnych porad na temat tej czy innej odmiany - ale często nawet nie znają ich nazw. Główną winą za to są państwo i ja - konsumenci, którzy wcale nie są zainteresowani tym, na co są traktowani. Niemniej jednak wierzę w nasz kraj i że w najbliższej przyszłości sytuacja ta zmieni się na lepsze.
samaprzyjemnosc.pl