Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Sernik z makiem
„Seromakowiec”, czyli sernik z masą makową, to idealne ciasto zarówno dla wielbicieli serników, jak i makowców. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach czy świętach. W przepisie warto wykorzystać aromat migdałowy, dzięki któremu zapach wypieku będzie unosił się w całym domu. Masę makową można przygotować samodzielnie lub wykorzystać gotową. Przyrządzenie sernika zajmuje mniej niż godzinę, dlatego można go zaliczyć do stosunkowo szybkich ciast. Będziemy potrzebowali następujących składników:
Masa serowa
Masa makowa
Ciasto
Przygotowanie przepisu zaczniemy od masy serowej – należy utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i opcjonalnie rodzynki. Mak należy sparzyć wrzącą wodą i zagotować. Pozostawiamy do ostudzenia, odsączamy i mielimy z cukrem 2 razy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajka, masło, aromat migdałowy i mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Należy je rozwałkować i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem lub papierem do pieczenia. Rozkładamy na cieście masę makową, a następnie masę serową. Sernik należy piec przez około 60 minut w 180 stopniach C. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem bitej śmietany.
Sernik królewski
Sernik królewski z rodzynkami można przygotowywać na specjalne okazję lub do popołudniowej kawy. Do wykonania przepisu należy wykorzystać następujące składniki:
Ciasto
Przystępujemy do przygotowania masy serowej. Należy oddzielić żółtka od białek i ubić na pianę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka i ucieramy. Następnie dodajemy ser, budyń w proszku. Całość łączymy pianą z białek oraz rodzynkami. Następnie należy połączyć mąkę z masłem, cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia. Zagniatamy, dodając żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy połowę ciasta startego na tarce. Następnie wykładamy masę serową i znowu ścieramy resztę ciasta. Sernik piecze się około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Artykuł sponsorowany
samaprzyjemnosc.pl