Sernik z makiem czy rodzynkami? Wybierz swój typ

Sernik z rodzynkami czy bez? Już od dawna trwa „spór”, który przepis jest najlepszy. Zdania są podzielone, dlatego przedstawiamy pyszną alternatywę dla tradycyjnego sernika z rodzynkami, czyli sernik z makiem. Oto najlepsze i sprawdzone przepisy!

Sernik z makiem

„Seromakowiec”, czyli sernik z masą makową, to idealne ciasto zarówno dla wielbicieli serników, jak i makowców. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach czy świętach. W przepisie warto wykorzystać aromat migdałowy, dzięki któremu zapach wypieku będzie unosił się w całym domu. Masę makową można przygotować samodzielnie lub wykorzystać gotową. Przyrządzenie sernika zajmuje mniej niż godzinę, dlatego można go zaliczyć do stosunkowo szybkich ciast. Będziemy potrzebowali następujących składników:

Masa serowa

  • Budyń o smaku waniliowym WINIARY (1 opakowanie)
  • masło (3/4 sztuki)
  • cukier puder (1,5 szklanki)
  • jajka (4 sztuki)
  • ser mielony na sernik (1 kg)
  • opcjonalnie rodzynki (50 g)

Masa makowa

  • mak (300 g)
  • masła stopione (pół kostki)
  • jajka (4 sztuki)
  • cukier (1 szklanka)
  • aromat migdałowy do smaku

Ciasto

  • mąka (1,5 szklanki)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • masło (100g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • jajko (1 sztuka)
  • śmietana gęsta 18% (1 łyżka)

Przygotowanie przepisu zaczniemy od masy serowej – należy utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy ser, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek i opcjonalnie rodzynki. Mak należy sparzyć wrzącą wodą i zagotować. Pozostawiamy do ostudzenia, odsączamy i mielimy z cukrem 2 razy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajka, masło, aromat migdałowy i mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Należy je rozwałkować i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem lub papierem do pieczenia. Rozkładamy na cieście masę makową, a następnie masę serową. Sernik należy piec przez około 60 minut w 180 stopniach C. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem bitej śmietany.

Sernik królewski

Sernik królewski z rodzynkami można przygotowywać na specjalne okazję lub do popołudniowej kawy. Do wykonania przepisu należy wykorzystać następujące składniki:

  • Budyń o smaku waniliowym WINIARY (1 opakowanie)
  • cukier wanilinowy (1 opakowanie)
  • jajka (5 sztuk)
  • cukier (1,5 szklanki)
  • masło (200 g)
  • ser mielony na sernik (1 kg)
  • rodzynki (1 łyżka)

Ciasto

  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • mąka (2 szklanki)
  • cukier puder (3/4 szklanki)
  • masło (3/4 kostki)
  • kakao (2 łyżki)
  • żółtka (3 sztuki)
  • śmietana kwaśna (2 łyżki)

Przystępujemy do przygotowania masy serowej. Należy oddzielić żółtka od białek i ubić na pianę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy żółtka i ucieramy. Następnie dodajemy ser, budyń w proszku. Całość łączymy pianą z białek oraz rodzynkami. Następnie należy połączyć mąkę z masłem, cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia. Zagniatamy, dodając żółtka i śmietanę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy połowę ciasta startego na tarce. Następnie wykładamy masę serową i znowu ścieramy resztę ciasta. Sernik piecze się około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Artykuł sponsorowany

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz