Idealny duet na lato? Kawa i lody!

​Dla prawdziwych kawoszy mrożona kawa to nieodłączny towarzysz upalnych dni. Gasi pragnienie, orzeźwia i zaspokaja chęć na dawkę kofeiny w ciągu dnia. Na bazie kawy można również stworzyć znakomity deser kawowy. Sprawdź, jak przygotować pyszną kawę z lodami na letnie, ciepłe dni!

Klasyczne Frappe w nowym wydaniu

Kawa mrożona Frappewywodzi się z Grecji, gdzie najczęściej przygotowuje się ją w podstawowym wydaniu. Jednak obecnie przeszła wiele modyfikacji, dzięki czemu każdy może przyrządzić napój zgodnie ze swoim gustem i ochotą. Bazą każdego Frappe jest wysokiej jakości kawa rozpuszczalna. Jak przygotować klasyczny napój? Należy wsypać do szklanki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1-2 łyżeczki cukru do smaku oraz dolać 30 ml wody. Całość wystarczy ubić do powstania kremowej, jasnobrązowej pianki, która jest bardzo ważnym elementem napoju i powinna mieć od 3 do 5 cm wysokości. Do spienienia można użyć shakera, miksera, spieniacza do mleka lub zwykłego słoika z nakrętką. Do tak przygotowanej kawy dodajemy kostki lodu, wodę i gotowe!

Jednak Frappe doczekało się też nowych wersji. Pyszny deser można stworzyć, dodając do gotowej mrożonej kawy gałkę lodów – sprawdzą się lody waniliowe, śmietankowe, stracciatella lub czekoladowe. Oczywiście można zaszaleć ze smakami i wykorzystać lody karmelowe, bananowe, orzechowe lub o smaku białej czekolady. Doskonałym uzupełnieniem Frappe jest również bita śmietana posypana kakao lub cynamonem. Do przygotowania kawy na zimno warto użyć szklanki z podwójną ścianką, co pozwoli dłużej utrzymać niską temperaturę. Frappe można również przyrządzić poza domem – w tym celu świetnie sprawdzi się NESCAFÉ Frappe 3w1 w wygodnych saszetkach. Wystarczy tylko zalać zawartość opakowania zimną wodą lub mlekiem i gotowe!

Lody kawowe na ochłodę

Domowe lody kawowe to prawdziwa rozkosz dla zmysłów! Z pewnością zasmakują miłośnikom aromatycznej kawy. Aby przygotować taki deser, nie trzeba mieć maszynki do lodów – wystarczy zamrozić je w pojemniczku. Jak zrobić pyszne lody o smaku kawy? Przepis składa się tylko z trzech składników – śmietanki, mleka skondensowanego i kawy rozpuszczalnej. Warto wykorzystać kawęNESCAFÉ Classico pełnym smaku pozbawionym goryczki. Na 850 ml lodów należy przygotować 1,5 szklanki śmietanki 30 %, pół szklanki mleka skondensowanego słodzonego i 4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej.

Do niewielkiego garnka trzeba przelać mleko skondensowane oraz kawę w granulkach, która łatwo się rozpuszcza. Podgrzewamy zawartość garnka na minimalnej mocy palnika i mieszamy powoli przez kilka minut. Po tym czasie całość zamieni się w piękny krem kawowy. Odstawiamy garnek z palnika i czekamy, aż trochę przestygnie. Następnie do mleka z kawą należy wlać pół szklanki zimnej śmietanki, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Pozostałą 1 szklankę śmietanki ubijamy mikserem przez kilka minut do uzyskania zwartej konsystencji. Aby dobrze się ubijała, powinna być bardzo zimna. Krem śmietankowy mieszamy z zimnym kremem kawowym i przelewamy do szklanej foremki lub plastikowego pojemnika o pojemności 1 litra. Całość wkładamy do zamrażalnika ustawionego na -15 stopni C i mrozimy kilka godzin. Gotowe lody można zwieńczyć bitą śmietaną lub sosem smakowym.

Słynny włoski deser Cafe Affogato

Cafe Affogato to połączenie aromatycznej kawy i lodów waniliowych. Deser jest niezwykle popularny we Włoszech, jednak bez problemu możemy przygotować go w domowych warunkach. Należy jednak pamiętać o wykorzystaniu wysokiej jakości lodów oraz dobrej kawy (np. NESCAFÉ Classic). Przepis na Cafe Affogato jest niezwykle prosty. Należy przygotować filiżankę do kawy lub małą szklankę, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 gałki lodów waniliowych. Parzymy kawę, zalewając granulki 120 ml gorącej wody. Wkładamy lody do naczynia i zalewamy jeszcze ciepłą kawą. Podajemy od razu po przygotowaniu. Przed dodaniem kawy można polać lody odrobiną miodu lub syropu smakowego. Włoskie orzeźwienie gotowe!

Artykuł partnera

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz