Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Dla prawdziwych kawoszy mrożona kawa to nieodłączny towarzysz upalnych dni. Gasi pragnienie, orzeźwia i zaspokaja chęć na dawkę kofeiny w ciągu dnia. Na bazie kawy można również stworzyć znakomity deser kawowy. Sprawdź, jak przygotować pyszną kawę z lodami na letnie, ciepłe dni!
Kawa mrożona Frappewywodzi się z Grecji, gdzie najczęściej przygotowuje się ją w podstawowym wydaniu. Jednak obecnie przeszła wiele modyfikacji, dzięki czemu każdy może przyrządzić napój zgodnie ze swoim gustem i ochotą. Bazą każdego Frappe jest wysokiej jakości kawa rozpuszczalna. Jak przygotować klasyczny napój? Należy wsypać do szklanki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1-2 łyżeczki cukru do smaku oraz dolać 30 ml wody. Całość wystarczy ubić do powstania kremowej, jasnobrązowej pianki, która jest bardzo ważnym elementem napoju i powinna mieć od 3 do 5 cm wysokości. Do spienienia można użyć shakera, miksera, spieniacza do mleka lub zwykłego słoika z nakrętką. Do tak przygotowanej kawy dodajemy kostki lodu, wodę i gotowe!
Jednak Frappe doczekało się też nowych wersji. Pyszny deser można stworzyć, dodając do gotowej mrożonej kawy gałkę lodów – sprawdzą się lody waniliowe, śmietankowe, stracciatella lub czekoladowe. Oczywiście można zaszaleć ze smakami i wykorzystać lody karmelowe, bananowe, orzechowe lub o smaku białej czekolady. Doskonałym uzupełnieniem Frappe jest również bita śmietana posypana kakao lub cynamonem. Do przygotowania kawy na zimno warto użyć szklanki z podwójną ścianką, co pozwoli dłużej utrzymać niską temperaturę. Frappe można również przyrządzić poza domem – w tym celu świetnie sprawdzi się NESCAFÉ Frappe 3w1 w wygodnych saszetkach. Wystarczy tylko zalać zawartość opakowania zimną wodą lub mlekiem i gotowe!
Domowe lody kawowe to prawdziwa rozkosz dla zmysłów! Z pewnością zasmakują miłośnikom aromatycznej kawy. Aby przygotować taki deser, nie trzeba mieć maszynki do lodów – wystarczy zamrozić je w pojemniczku. Jak zrobić pyszne lody o smaku kawy? Przepis składa się tylko z trzech składników – śmietanki, mleka skondensowanego i kawy rozpuszczalnej. Warto wykorzystać kawęNESCAFÉ Classico pełnym smaku pozbawionym goryczki. Na 850 ml lodów należy przygotować 1,5 szklanki śmietanki 30 %, pół szklanki mleka skondensowanego słodzonego i 4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej.
Do niewielkiego garnka trzeba przelać mleko skondensowane oraz kawę w granulkach, która łatwo się rozpuszcza. Podgrzewamy zawartość garnka na minimalnej mocy palnika i mieszamy powoli przez kilka minut. Po tym czasie całość zamieni się w piękny krem kawowy. Odstawiamy garnek z palnika i czekamy, aż trochę przestygnie. Następnie do mleka z kawą należy wlać pół szklanki zimnej śmietanki, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Pozostałą 1 szklankę śmietanki ubijamy mikserem przez kilka minut do uzyskania zwartej konsystencji. Aby dobrze się ubijała, powinna być bardzo zimna. Krem śmietankowy mieszamy z zimnym kremem kawowym i przelewamy do szklanej foremki lub plastikowego pojemnika o pojemności 1 litra. Całość wkładamy do zamrażalnika ustawionego na -15 stopni C i mrozimy kilka godzin. Gotowe lody można zwieńczyć bitą śmietaną lub sosem smakowym.
Cafe Affogato to połączenie aromatycznej kawy i lodów waniliowych. Deser jest niezwykle popularny we Włoszech, jednak bez problemu możemy przygotować go w domowych warunkach. Należy jednak pamiętać o wykorzystaniu wysokiej jakości lodów oraz dobrej kawy (np. NESCAFÉ Classic). Przepis na Cafe Affogato jest niezwykle prosty. Należy przygotować filiżankę do kawy lub małą szklankę, 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i 2 gałki lodów waniliowych. Parzymy kawę, zalewając granulki 120 ml gorącej wody. Wkładamy lody do naczynia i zalewamy jeszcze ciepłą kawą. Podajemy od razu po przygotowaniu. Przed dodaniem kawy można polać lody odrobiną miodu lub syropu smakowego. Włoskie orzeźwienie gotowe!
Artykuł partnera
samaprzyjemnosc.pl