Kilka wskazówek, jak upiec smaczny biszkopt
Udany biszkopt to podstawa do przygotowania smacznego i pięknie wyglądającego toru. Bez niego nie mogą się odbyć żadne urodziny. Co jednak zrobić, gdy nie jesteś wytrawnym kucharzem, a biszkopt pomimo wielu prób nie wychodzi? Wielu odpowie – zamówić tort w cukierni. Ja powiem – wykorzystać znane i sprawdzone sposoby, które już dawno temu stosowały nasze mamy, babcie i prababcie.
Choć początkowo upieczenie biszkoptu może wydawać się trudnym zadaniem, kiedy nabierzesz już nieco wprawy w sztuce kulinarnej, okaże się, że to bułka z masłem. Z pieczeniem biszkoptu jest jak z jazdą na rowerze, kiedy już raz „załapiesz”, jak to się robi, będzie ci wychodziło za każdym razem.
Przepis na smaczny i puszysty biszkopt
Istnieje bardzo wiele przepisów na biszkopt. Każdy kucharz może mieć swój sprawdzony i nieco zmodyfikowany. Jeśli dysponujesz takim przepisem i jesteś pewna, że tort będzie udany, śmiało go użyj. Jeśli nie, możesz skorzystać z tego, który podaję poniżej. Za co go lubię? Przede wszystkim za to, że dodajemy do niego tylko naturalne składniki, bez proszku do pieczenia oraz zawsze wychodzi smaczny i puszysty. Pracy przy nim jest niewiele, a efekt bardzo zadowalający.
Składniki na biszkopt:
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek.
Sposób przygotowania:
- Białka jaj oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie, nadal ubijając, dodaj po kolei żółtka.
- Zmieszaj ze sobą mąki, przesiej, a następnie delikatnie wmieszaj do ciasta. Możesz zrobić to łyżką albo za pomocą miksera, na jego najniższych obrotach.
- Do pieczenia wykorzystaj tortownicę o średnicy 22 cm. Jeśli jeszcze jej nie posiadasz, możesz zajrzeć na stronę akcesoria do kuchni DoGotowania.pl. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, ścianki pozostaw wolne. Tortownica nie wymaga smarowania tłuszczem.
- Biszkopt piecz w temperaturze 160 – 170ºC przez ok. 30 – 40 minut, a jeśli zajdzie taka potrzeba nawet dłużej. To, czy biszkopt jest dobrze upieczony, sprawdzisz za pomocą testu suchego patyczka.
- A teraz najważniejsze! Gotowy gorący biszkopt upuść z wysokości ok. 60 cm. Następnie z powrotem wstaw go do lekko uchylonego piernika i pozostaw tam do ostygnięcia.
- Wyciągając biszkopt z tortownicy, delikatnie oddziel go od jej boków przy pomocy noża.
Zasady i sprawdzone triki
Upieczenie udanego biszkoptu wcale nie wymaga dodatku proszku do pieczenia. Jeśli zastosujesz się do podanych niżej wskazówek, z mąki, cukru i jajek wyczarujesz smaczny i puszysty wypiek.
- Do pieczenia biszkoptu zawsze używaj świeżych produktów.
- Puszystości nadaje wypiekom dobrze ubita piana. Aby taka była, do białek jaj możesz dodać szczyptę soli. Pianę zawsze ubijaj w czystej misce i pamiętaj o dokładnym oddzieleniu żółtek od białek. Nawet odrobina żółtka może uniemożliwić ubicie puszystej piany.
- Mąkę przesiej i dodawaj stopniowo mieszając delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
- Ciasto zawsze mieszaj w jedną stronę. Niektórzy twierdzą, że ten zwyczaj bierze się z wierzeń ludowych i przesądów; inni, że chodzi o to, by pęcherzyki powietrza układały się w jedną stronę i nie były rozbijane przy zmianie kierunku ucierania; a jeszcze inni, że powyższa zasada ma swoje uzasadnienie w kształcie glutenu w mące, który ma formę włókien – mieszanie w jedną stronę rozciąga włókna i powoduje napowietrzanie ciasta, w dwie ich rozrywanie i w efekcie opadanie biszkoptu.
- Piekarnik nagrzej jeszcze przed przygotowaniem ciasta, tak by móc je do niego włożyć zaraz po połączeniu składników.
- Nigdy nie smaruj i nie wykładaj papierem do pieczenia boków tortownicy. Dzięki temu rosnący biszkopt przyklei się do nich i nie opadnie.
- W trakcie pieczenia staraj się nie otwierać zbyt często piekarnika.
- Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść z wysokości ok. 60 cm. Dla wielu ten punkt może wydawać się dziwnym przesądem, ale, jak twierdzą wtajemniczeni, zapobiega on opadaniu ciasta, dzięki temu, że szybko pozbywamy się z niego pęcherzyków powietrza.
Być może niektóre z powyższych zasad mogą wydawać się dziwne, jednak sama je sprawdziłam i gwarantuję, że zastosowanie się do nich zaowocuje pięknym i smacznym biszkoptem w twojej kuchni.
Materiał zewnętrzny