Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Finezyjne połączenie odpowiedniej ilości alkoholu, ziół i owoców, jest nie tylko rajem dla podniebienia, ale także dla zdrowia. Domowe nalewki, pieczołowicie przygotowywane według starych receptur są świetnym dodatkiem do deseru czy popołudniowej filiżanki herbaty lub kawy. O czym należy pamiętać przygotowując domowy trunek oraz dlaczego warto go czasem skosztować? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań można znaleźć w niniejszym artykule.
Dawniej, kiedy dostęp do leków i antybiotyków był ograniczony, nalewki były skutecznym oraz w 100% naturalnym sposobem na zwalczenie bólu gardła, kataru oraz kaszlu. Mimo upływu lat, dzięki starym recepturom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, nalewki również dziś pomagają leczyć jesienne infekcje. Rozgrzewają, wspomagają system odporności oraz pracę serca, przez co dobrze wpływają na układ krążenia. Zapobiegają tworzeniu się skrzepów, a więc zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia udaru lub zawału serca. Alkohol posiada także właściwości konserwujące, przez co chroni naturalne soki z owoców przed zepsuciem. Dodatkowo jest świetnym rozpuszczalnikiem, przez co wspomaga proces wyodrębniania z owoców wartościowych substancji. Właściwości poszczególnych nalewek są zależne od owoców lub ziół z jakich zostały wykonane, dlatego każda z nich, ma nieco inne działanie, poza wspomnianym już ogólnym wpływem na organizm.
Podczas przygotowywania domowych trunków na bazie alkoholu i owoców, trzeba pamiętać o wielu istotnych zasadach, by nie dopuścić do zepsucia nalewek. Po pierwsze, do ich produkcji należy wykorzystać dojrzałe, niezepsute owoce, które powinny być dokładnie umyte oraz wydrylowane. Warto w tym celu wykorzystać drylownicę (np. do wiśni), gdyż dzięki niej, mozolne zadanie wyjmowania pestek z owoców jest znacznie szybsze oraz łatwiejsze. Jest to niezwykle ważna czynność, gdyż większość pestek zawiera cyjanowodór, który może być przyczyną nudności oraz bólu głowy. Kolejną, ważną kwestią podczas produkcji trunku jest tzw. maceracja -proces, podczas którego owoce umieszczone w specjalnym, dużym słoju na nalewki oraz zalane odpowiednią ilością alkoholu, wydzielają odpowiednie składniki oraz aromaty. Maceracja zwykle przebiega w miejscach ciepłych (nasłonecznionych lub w pobliżu kominka), a jej czas jest uzależniony od rodzaju owoców, zawartości ziół oraz przypraw (może trwać od 24 godzin do roku). Kolejnym etapem jest maturacja, popularnie znana jako leżakowanie. Trunek powinien zostać przelany do szklanych butelek na nalewki oraz odstawiony w ciemne i chłodne miejsce. Należy także pamiętać o filtracji (najpierw przez rzadkie sitko, a następnie przez gęsty filtr np. w postaci bibułki filtracyjnej, gazy lub płótna), gdyż dzięki niej trunek uzyska klarowność.
Jeżeli planujesz przygotować domową nalewkę i potrzebujesz odpowiednich słoików lub szklanych butelek na nalewki, zajrzyj na artykuł.
Artykuł sponsorowany
samaprzyjemnosc.pl