Redakcja
samaprzyjemnosc.pl
Cierpisz na migrenę, cały czas dokucza Ci ból pleców, masz problemy z kamieniami nerkowymi? Nawet jeśli wyniki badań nie wskazują pogorszenia zdrowia, warto jest samemu zaradzić temu, co nas boli. Powodem wszystkich tych dolegliwości może być zakwaszenie organizmu. Jak sobie z nim poradzić? Najważniejszym krokiem będzie podjęcie zasadowej diety. Już dziś wprowadź zasadowe produkty do swojego jadłospisu.
Zakwaszenie organizmu to inaczej brak zachowanej równowagi kwasowo-zasadowej w naszym ciele. Oznacza to, że mechanizmy, odpowiadające za regulowanie pH w organizmie są zmuszone do intensywniejszej pracy, aby zniwelować związki, które nas zakwaszają.
Jakie są przyczyny zakwaszenia? Największą przyczyną jest nieodpowiednia dieta. Należy wiedzieć, że produkty spożywcze są zasadotwórcze, kwasotwórcze lub obojętne. Dlatego powinniśmy odpowiedzialnie robić zakupy i wybierać produkty, dzięki którym nasza dieta będzie zrównoważona.
Jakie są objawy zakwaszenia? Możemy zauważyć po swoim samopoczuciu. Jeśli często:
to oznacza, że prawdopodobnie cierpimy na zakwaszenie organizmu. Co gorsze, jeśli nie zostanie ono wcześnie przez nas odkryte to możemy się nabawić takich chorób jak miażdżyca, cukrzyca, a nawet nowotwory.
Najbardziej kwasotwórcze są produkty białkowe, pochodzenia zwierzęcego, które zawierają siarkę, a gdy je trawimy w naszym organizmie wydzielane są kwasy siarkowe. W tej sytuacji, nasze ciało próbuje usuwać nadmiar kwasu i zrównoważyć poziom pH.
Niekorzystnie na równowagę kwasowo-zasadową działają także napoje gazowane i alkoholowe, kawa, czarna herbata, papierosy. Węglowodany, kofeina, alkohol, mięso, owoce morza, produkty mleczne, grzyby, soki, pieczywo, suszone owoce czy orzechy – w nadmiarze nie wpływają na nasz organizm zbyt dobrze. Co ciekawe, osoby które nie uprawiają sportu i nie prowadzą aktywnego trybu życia, są w znacznym stopniu narażone na zakwaszenie, chociaż zbyt intensywny wysiłek również nam nie służy. Najbardziej groźny, jak w przypadku każdego zaburzenia, jest stres. Trzeba we wszystkim znaleźć umiar, a w diecie równowagę kwasowo-zasadową!
Warto wspomnieć, że odczyn ten nie wynika z samego pokarmu, ale z pierwiastków, które się w nim znajdują: chloru, jodu, siarki, fosforu, tworzących niebezpieczne kwasy.
Dietetycy starają się pomóc osobom, które prowadzą niebezpieczny dla swojego zdrowia tryb życia. Są to przede wszystkim ludzie, walczący z nadwagą lub z chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca. Większości tych chorób jest winna niezachowana równowaga kwasowo-zasadowa. Czasami nie zdajemy sobie sprawy z tego jak wiele możemy zmienić w swoim samopoczuciu, zmieniając tylko sposób żywienia. Jakość naszego życia może się poprawić przez niewielkie modyfikacje w naszym codziennym jadłospisie!
Jednym z najbardziej odkwaszających warzyw są buraki. Możemy z nich przygotowywać specjalne koktajle, jak i sałatki. Do alkalizujących produktów zaliczymy też: pomidory, ogórki, kapustę, sałatę, szpinak, pietruszkę, brukselkę, kalafior, owoce cytrusowe, wiśnie. Zobacz więcej produktów odkwaszających organizm: https://prodeacid.pl/produkty-odkwaszajace-organizm
Wszystkie dolegliwości zaczynają nas dopadać dopiero po trzydziestce. Są one wynikiem zaburzonej przez lata równowagi kwasowo-zasadowej. Jeśli organizm jest w takim stanie przez długi czas, odpłaci nam się przewlekłymi chorobami i nie będzie umiał normalnie funkcjonować. Człowiek sam na siebie ściąga te wszystkie zmartwienia zdrowotne, ponieważ nie potrafi utrzymać prawidłowej diety. Wystarczy czasem do swojego menu wprowadzić kilka alkalizujących produktów i zdrowo się odżywiać. Dla chcącego, nic trudnego, wystarczy wybierać zdrową żywność, z której możemy przygotowywać naprawdę ciekawe i smaczne potrawy. Wyjdźmy naprzeciw naturze!
samaprzyjemnosc.pl