Zalety chlorofilu, które warto znać

O tym, że zielone warzywa liściaste posiadają szereg właściwości korzystnych dla naszego zdrowia, słyszał z pewnością każdy. To nie tylko doskonała żywność, ale i znakomite rozwiązanie wówczas, gdy zależy nam na podreperowaniu naszego zdrowia. Ogromna w tym zasługa chlorofilu – zielonego barwnika, o którym wiadomo, że ma do odegrania kluczową rolę wówczas, gdy mamy do czynienia z procesem fotosyntezy roślin. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Sposób na kontrolowanie głodu i pragnienia

W 2013 naukowcy potwierdzili, że związki, które zawierają chlorofil w swoim składzie, są niemożliwe do przecenienia wówczas, gdy zależy nam na stłumieniu głodu. Badania prowadzono na kobietach z niewielką nadwagą, którym podawano dwa posiłki z chlorofilem oraz jeden bez niego. Okazało się, że zdecydowanie rzadziej skarżyły się one na głód sięgając po posiłki bogate w chlorofil.

Lepszy zapach ciała

Chlorofil wzmacnia nasz organizm od wewnątrz i to dosłownie! (zobacz: https://duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil). Nie można go nie docenić wówczas, gdy chcemy zmniejszyć nieprzyjemny zapach, jaki jest wydzielany przez nasze ciało.

Leczenie ran

O tym, że chlorofil może wspomagać proces leczenia ran, wiemy już od co najmniej stu lat. Zdobycz medycyny ludowej została od tego czasu wielokrotnie potwierdzona w badaniach naukowych.

Oczyszczenie organizmu

Nasze środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone i dla nikogo nie powinno być zaskoczeniem to, że odbija się to na naszym organizmie. Metale toksyczne są w stanie szybko zniszczyć nasze zdrowie. Nie można zatem nie docenić tego, że chlorofil nie tylko wiąże się z toksycznymi metalami, ale i sprawia, że ich wchłanianie przez organizm jest trudniejsze.

chlorofil w płynie

Ochrona DNA

Smażone potrawy nie cieszą się dużą popularnością wśród lekarzy nie tylko dlatego, że stanowią poważne zagrożenie dla naszej talii. Nie można zapominać i o tym, że w ich skład wchodzą także substancje chemiczne, o których wiadomo, że mają niekorzystny wpływ tak na tkanki jelita grubego, jak i na DNA jego komórek. Dzięki chlorofilowi uszkodzenia tego rodzaju są mniejsze, choć nadal najlepszym dla organizmu jest unikanie smażonych potraw.

Wolne rodniki

Chlorofil jest znany nie tylko z charakterystycznych dla siebie znakomitych właściwości odżywczych, ale i z tego, że jest doskonałym antyoksydantem. Bardzo często mówi się o nim jako o super jedzeniu i nie ma w tym przesady. Stanowi znakomitą ochronę dla komórek, które są dzięki niemu mniej podatne na uszkodzenia.

Terapia alternatywna

Nie ma jeszcze badań, które potwierdzałyby, że chlorofil jest w stanie wyleczyć raka. Mimo to naukowcy uważają, że ma on spory potencjał, jeśli postrzega się go w kategoriach tak zwanej terapii alternatywnej. Jest to szczególnie widoczne w przypadku raka jelita grubego, gdzie związki pomiędzy nowotworem i dietą ubogą w chlorofil są wyjątkowo widoczne.

Przeciwdziała Candida albicans

Candida albicans to poważny problem, z jakim boryka się wiele osób. Drożdżak może prowadzić do depresji, zmęczenia, a także do problemów z trawieniem. Na szczęście, już pojedyncze dawki chlorofilu są w stanie zatrzymać wzrost grzybów tego rodzaju.

Medycyna naturalna

Zielone liście już od dawna są wykorzystywane w przypadku infekcji przez zwolenników medycyny naturalnej. Teraz skłania się ku nim także medycyna konwencjonalna doceniająca nie tylko szybkość ich działania, ale i brak skutków ubocznych.

Autor

Redakcja

samaprzyjemnosc.pl

Komentarze (0)
Zostaw komentarz